emeliehammarsten.blogg.se

Om mitt liv som au pair på Irland. Varning för svengelska, talspråk, och allmän dålig svenska. Så går det när man pratar engelska hela dagarna!

Uppdatering

Publicerad 2014-01-26 13:28:17 i Allmänt,

Tänkte att det var dags att skriva igen..Var det 6 dagar sen sist? Någon sådant.. Men det har inte hänt så mycket, men jag har ändå var upptagen och kl 9 (10 er tid) har jag vart så trött att jag gått och lagt mig. Men idag och igår har jag fått sova ut så nu är jag pigg nog att skriva något.
 
Lite saker har ju självklart hänt. 
 
Jag börjar bland annat känna huset.. Alltså t.ex. vilka golvplankor man ska undvika mitt i natten för de knarrar, var sakerna i köket är, hur man använder duschen bäst, och vart man sitter bäst i soffan. Jag antar att detta betyder att jag känner mig hemstadgad. Självklart saknar jag ju hemma, men jag har ingen hemlängtan. 
 
På tal om duschar. Jag vill tacka den människa som kom på att varmt och kallt vatten skulle komma ur samma kran! Om det är en sak jag inte har lärt mig än är det hur man ska tvätta händerna på ett effektivt sätt utan att antingen skålla händerna av sig eller ha istappar hängande från fingrarna. Sen vill jag också tacka den som kom på att man kunde ha bara en grej där man bestämmer värmen på vattnet. Det är okej om det är två men det kommer från samma kran, men det är så mycket lättare när det bara finns en!
 
Vädret här är annars lite roligt. Alltså haha roligt, inte bra. Ena sekunden är det strålande sol och andra så är det ösregn. Och just nu så blåser det så mycket att man knappt kan stå rakt. Det är lite jobbigt också för när det blåser så hårt så låter det som att det åskar. Jag är inte rädd för åska, men det är lite jobbigt när man inte vet om man ska akta sig och all elektrisitet eller inte. Insåg hur svensk jag var nu och pratar om vädret.. 
 
I förrgår så satte sig Freya upp själv för första gången. Jag har bara kännt henne i en vecka, men jag blev lite rörd. Tänk bara vad jag kommer få upplev henne göra det närmaste året. Jag kan bara tänka mig alla mammor där ute som känner det 10x starkare än vad jag gör. Det är underbart hur ett litet barn kan få en att känna sig stolt. (Detta stycke är väldigt osammanhängande, men jag hoppas ni förstår hur jag menar)
 
Men snart ska vi åka till Janice mamma, så jag ska göra mig iordning. Ska försöka vara bättre på att skriva, men om ni undrar något så kan ni ju fråga. 
Freya (med Big Bang Theory i bakgrunden..)
 
 
Och här är Holli (vä) och Loki (hö). Malin ville se dem så efter många om och men, och lite muta, så fick jag en okej bild.
 

Jag drömde en gång en dröm

Publicerad 2014-01-20 22:55:53 i Allmänt,

Denna dagen började med att jag drömde att jag var hemma. Det var en vanlig helgmorgon och vi satt vid köksbordet. Det var så vanligt att jag nästan trodde den var sann. Men på väg tillbaka till mitt rum så tänkte jag "Men.. Är inte jag på Irland? Joo det är jag ju! Detta måste vara en dröm!" Så jag ställde mig på mitt rum och tittade ut genom fönstret och bestämde mig för att vänta där tills något konstigt skulle hända, som det brukar göra i drömmar. Och strax där efter så "föll" jag in i nästa drömm.
 
När jag vaknade var jag ju faktiskt på Irland. Solen sken även denna morgonen så jag, Janice, Declan, och Freya tog med hundarna till en liten fin vandringsled vid en flod precis vid Navan. Det var en perfekt dag för en promenad. Solen sken, ingen vind, och bara så kallt att näsan blev lite kylig. De berättade massor om irländska vanor, dykning, hundarna, etcetc... Väldigt trevligt måste jag säga!
 
Annars har min "babyträning" börjat idag. Hur jag ska göra maten, hur mycket, vad vid vilket tillfälle, hur ofta.. Ja väldigt mycket om mat! Sen får vi se hur mycket jag kommer ihåg imorn, men det är ju därför jag är här redan nu, för att komma in i rutinen. Janice är väldigt bra. Självklart bryr hon sig om sitt barn, men hon är inte överbeskyddande. Jag har ju heller inte blivit kastad in i verksamheten, utan både jag och Freya blir gradvis introducerade till situationen.
 
Quinn är också jätte duktig. Han är lite hyper ibland, blir lätt distraherad, och lyssnar lite dåligt. Precis som de flesta åttaåringar. Men han hjälper alltid till, och tjatar inte.
 
Det känns helt enkelt väldigt bra det hära, jag tror jag gjorde rätt val.
 
Lite andra saker jag tänkt på:
1. Allting är Gorgeous! Alltså de säger alltid georgeous.. till allt som är bra eller vakert.. Bäbisen, maten, naturen, kälderna, tv-showen..
2. The Big Bang Theory är underbart! Okej jag vet att jag är sååå efter, men jag har aldrig sett det förut! Nu har jag sett ett antal program och jag älskar det!
 
Kom också på att jag skrivit 4 dagar i rad.. och rätt långa inlägg.. Det förtjänar applåder! Vi får se hur det går framöver..

Dop och "släktträff"

Publicerad 2014-01-19 23:20:00 i Allmänt,

(Oskar hälsar att han också var med och sa åt mig att skaffa blogg tillsammans med mamma och Malin)
 
Det första som skedde på morgonen var att jag fick en irländsk frukost. Det är typ en variant på en engelsk frukost.. Så det va stekt ägg, bacon, baked beans (som faktiskt va gott även om jag inte brukar gilla det), två olika korvsorter (som också va helt okej även om jag inte brukar gilla det heller), och te. Jag förstår dock inte folk som äter sån här frukost varje dag? Alltså för det första orka stå på morgonen och laga detta, och sen orka äta allt?? 
 
-> Idag var även första dagen jag såg solen här?!
 
Men i alla fall efter frukosten kom Janice mamma, pappa, mormor, och två systersöner. Jag träffade hennes mamma, pappa och en av systersönerna på flygplatsen så det var ju inte helt nytt. efter att ha suttit och pratat lite så var det dags att dra sig till kyrkan. Det var en rätt liten kyrka, utanpå väldigt fin och gammeldags, fina färgade glas men ex. Maria, ett stort träkors med Jesus längst fram, annars var den väldigt enkel. Själva cermonin var inte så anorlunda får hemma, förutom att det inte var en enda sång... Prästen var väldigt bra dock, han förklarade varför man döptes och så, men inte på ett tråkigt gammeldags sätt. Sen var det ju massa kors på barnens pannor, lite vatten på huvudet, tända ett ljus, ja det vanliga. Det sista vi gjorde var att be herrens bön, men det tog mig halva innan jag fatta vad det var för någon de menade! Jag lyssnade på vad de sa och tänke "men jag känner ju nästan igen 'melodin' på den här bönen". Så jag tänkte den snabbt i huvudet på svenska (för säkerhets skull), då insåg jag att jag kan nog hela.. fast den gamla versionen.. 
 
Efter lite fotografering så begav vi oss till puben. Ja, vi hade "efter-dop-festen" på en pub.. Men egentligen vad är skillnaden på en pub och en byggdegård? Eller alltså jag menar det är ju bara en lokal.. I alla fall så var alla jätte trevliga! Jag blev "plaserad" vid ett bord med massa släktingar och de prata glatt med mig om allt möjligt. Jag fick även pröva min första Guinness på Irland, och måste säga att det var mycket bättre än den jag smaka på i Sverige! Den var fortfarande fyllig, men hemma var det som att dricka sås.. Oh well, det är en av de bättre ölsorterna tycker jag i alla fall. Vi fick hot wings som förrätt och sen curry kyckling till huvudrätt. Jag kan ju bara säga att jag inte frös på flera timmar efteråt! Kände mig lite yngklig när de andra sa "Jo men det var gott, inte för starkt" när jag själv satt där och kände hur vilken minut som helst det skulle spruta eld ur munnen på mig! Men det var gott i alla fall. Efter det så fick vi typ världens godaste tårta! Okej det vet jag inte, men den var super god! Sen blev jag typ runtskickad för att prata med alla. 
 
Jag har listat ut att denna släkten är väldigt mycket som min egen. Väldigt stor, väldigt trevliga, och lite smått galna. Så jag förstår nog nu hur alla respektive känner första gången de träffar min släkt.. Ahjaa det är 100x bättre än en bunt tråkmånsar!
 
Men nu är jag jätte trött.. Det är mer ansträngande än man kan tro att träffa så mycket nytt folk på samma gång! + Att jag kommer ihåg typ 5 namn...
 
En sak som jag märkte var att texten på ballongerna var upp och ner (se bilden). Jag vet inte om vi har det i Sverige, men jag har aldrig sett det förut! Super smart ju, eftersom ballongerna hänger ner om de inte är fyllda med hellium!
 
Prästen(med super cool katolsk mantel!), Quinn, Janice, Freya,Declan
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela